Estudio Vonna | PYO Arquitectos

Estudio Vonna PYO Arquitectos o4 ext04

O proxecto para Estudo Vonna constrúese con distancias.

Distancias co existente.

Distancias entre materiais.

Distancias entre espazos.

Distancias entre obxectos.

Distancias entre tempos.

O novo sepárase do existente. Así, a carpintería do escaparate encóstase á fachada ancorándose desde o exterior, “presentando” a estrutura existente, apropiándose das súas calidades, desmarcándose dela e poñéndoa en valor. A súa execución, a súa montaxe e o seu detalle son unha carta de presentación da intervención interior.

A carpintería se pliega para afastarse da rúa e acoller ao cliente nun espazo “doméstico”. O seu materialidad delicada distánciase do espazo espido que a rodea e do movemento da rúa. O mármore que define o zócalo do escaparate interior asoma ao exterior para convidar á entrada.

A intervención sobre os materiais existentes céntrase en recuperar as súas calidades máis “brutas”. As baldosas de terrazo se adiamantan. Os falsos teitos desmóntanse e aparecen o esqueleto de formigón do edificio e as pegadas do seu pasado. As superficies íspense desvelando as súas pliegues, os seus accidentes superpostos, deixando entrever un tempo escavado.

No espazo principal, os novos materiais achéganse aos existentes mediante elementos de unión como perfís de latón nos despezamentos do mármore, listóns de madeira nos apoios da tabiquería, ou ancoraxes nos montantes de piñeiro do moble de exposición de mostras.

Hai unha escritura do tempo, na que cada liña pode ser pensada como unha fronteira entre dous tempos que se bifurcan e crúzanse sen cesar. O proxecto yuxtapone no mesmo espazo dous cortes sucesivos, desvelando o espazo existente entre eles: un espazo temporal, no que o trazo adquire espesor, unha arquitectura construída desde a experiencia acumulada nos trazos.

Obra: Estudio Vonna
Arquitectos: PYO arquitectos / Paul Galindo Pastre, Ophélie Herranz Lespagnol
Equipo: PYO arquitectos / Héctor Rivera Bajo, David Freijeiro González, Lorenzo Grieco, Jungmin Lee, Eleonora Lo Buono
Emprazamento: Rúa Castelló, Madrid, España
Ano: 2015-16
Categoría: Encargo
Estado: Construido
Superficie: 240 m2
Cliente: VONNA
Construcción: Aetas Servicios Generales SL / Ioan Bezdedan
Fotografía: ImagenSubliminal / Miguel de Guzman+Rocio Romero
+ pyoarquitectos.com

Arquivado en: arquitectura, obras, reforma interior

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,